GREEN CHALLENGE e-Twinning Projemiz

GREEN CHALLENGE e-Twinning Projemiz

GREEN CHALLENGE e-Twinning Projemiz

05.11.2021 279

                              GREEN CHALLENGE

       Dünyamız hızla değişiyor; sanayimiz gelişiyor, teknolojilerimiz artıyor. Yapay zekâ çağı ile birlikte neredeyse her gün yeni bir "Bu da neyin nesi?" sorusuna uyanıyoruz desek hiç de abartmış olmayız. Buraya kadar her şey yolunda, hayatımız eskisine göre daha da kolaylaştı bu yeniliklerle. Peki "dünyamız" ne alemde? Biz teknolojinin hızına yetişmeye çalışırken dünyamız da bizim hızımıza ayak uydurabiliyor mu sizce? Sanırız uyduramıyor ki karşımıza her yeni gün bir sorun çıkıyor; hava kirliliği, çevre kirliği, deniz kirliliği ve benzeri gibi. Bunlardan biri de küresel iklim değişikliği belki de. Alışık olmadığımız iklim koşulları ile tanışır olduk; gelemeyen yazlar, bitemeyen kışlar, kış mevsimini andıran ilkbaharlar, yaz esinti yaşatan sonbaharlar derken tüm coğrafya derslerimiz kafamızda allak bullak. Biyosferdeki canlı türünün gün geçtikçe azalması da yaşanan bu değişimlere canlıların ayak uyduramadığının göstergesi.

 

05-11-2021

      İklim değişikliği aslında doğada yaşanan değişiklikler ile yavaş yavaş gerçekleşir ve canlılar bu duruma kolay adapte olurlar. Ne zaman ki işin içine beşerî faktörler girer ve çok hızlı ilerler işte o zaman bu adaptasyon sorunu ortaya çıkar. Bu hız karşısında canlıların bu değişime ayak uydurması elbette zor olacaktır.

    Biz de 50.Yıl Ortaokulu olarak bu konuya kayıtsız kalmak istemedik. Öğrencilerimizi ve velilerimizi iklim değişikliği konusunda bilinçlendirmek adına GREEN CHALLENGE adında bir eTwinning projesi kurduk.Kuruculuğunu okulumuz öğretmenlerinden Fatma Kul'un yaptığı ve okulumuz öğretmenlerinden Erkam Güneş'in de yer aldığı projede 9 farklı ülkeden öğretmenler yer alıyor.Projede her ay farklı konulara yer verilerek ,işbirlikçi ürünler çıkartılacak.

 

 05-11-2021

  

Madem küresel boyutlardaki iklim değişikliğinin asın nedeni biziz, o zaman önlem almak için doğaya yardımcı olması gereken de biziz. Peki doğaya nasıl yardımcı olabiliriz?

Kullanmadığımız elektrikli aletleri fişten çekerek işe başlayabiliriz. Televizyon, bilgisayar, telefon şarjı gibi aletler beklemede olsa bile elektrik harcar. Bunu önlemek için kullanmadığımız cihazları fişlerinden çekebiliriz.

Enerji tasarrufu sağlayan ampuller kullanalım örneğin. Bu tasarruf sağlayan lambalar, eski teknoloji lamba modellerine göre çok daha az enerji tüketir. Üstelik daha uzun ömürlüdür.

Elektronik eşya satın almadan önce, düşük enerji tüketimi ile yüksek verim sağlayan ürünler almaya gayret edin. Enerji tasarruflu ürünler, küresel ısınmaya karşı güçlü bir önlemdir.

Güneş paneli kullanımı da önemli bir katkıdır. Güneş panelleri sayesinde evde kullandığımız suyu güneş enerjisi ile ısıtabiliriz.